Blogi

Asunnon ostajalle rakennuttajan AAA-luottoluokitus on merkki vakavaraisuudesta

Olaksen luottoluokitus on paras mahdollinen, AAA (Dun & Bradstreet), mikä on merkki asunnon ostajalle vakavaraisuudesta. Tuomme tätä esille monissa eri yhteyksissä, sillä olemme tästä saavutuksesta ylpeitä. Mutta mitä AAA-luottoluokitus tarkalleen ottaen tarkoittaa?

Luottoluokituksen myöntäjäyritys Dun & Bradstreet määrittelee korkeimman AAA-luottoluokan näin: Luottoluokkia on seitsemän. Vaatimuksena korkeimpaan AAA-luottoluokkaan pääsemiselle ovat mm. keskimääräistä huomattavasti paremmat talouden tunnusluvut, positiivinen tausta ja maksukäyttäytyminen sekä riittävä toiminnan volyymi.” Luottoluokituksen myöntäjä Dun & Bradstreet on yksi maailman johtavista yritysten analyysiin erikoistuneista organisaatioista. Jo vuonna 1841 perustettu Dun & Bradstreet kerää ja analysoi laajaa tietokantaa yrityksistä ja niiden toiminnasta, mukaan lukien taloudellisia tietoja, yrityshistoriaa ja luottoluokituksia. Lue lisää AAA-luottoluokituksesta Dun & Bradstreetin sivuilta. 

AAA-luokitus siis ilmaisee, että yrityksellä on vahva maksukyky ja luottokelpoisuus. Tämä tarkoittaa, että yritys kykenee maksamaan takaisin lainansa ja velkansa sovitusti sekä ajoissa. Luottoluokitusjärjestelmässä AAA on varattu niille yrityksille, joilla on vakaat taloudelliset näkymät ja hyvä maksuhistoria. Se kertoo sijoittajille ja lainanantajille, että sijoittaminen tai lainan myöntäminen kyseiselle taholle on turvallista ja vähäriskistä. Tästä syystä AAA-luokitus on arvostettu status talouspäättäjien keskuudessa. 

Mitä vaaditaan, että pääsee korkeimpaan AAA-luottoluokkaan?

Luokitukseen eniten vaikuttava osa on tilinpäätös.  Tyypillisimmät syyt, jotka johtavat muuhun kuin AAA-luottoluokitukseen ovat tunnusluvuissa.  

Vaadittavat raja-arvot AAA-luottoluokkaan pääsemiseksi: 

  • Liikevaihto: min. 170 000 € 
  • Omavaraisuusaste: ≥ 50 % 
  • Suhteellinen velkaantuminen: ≤ 80 % 
  • Sijoitetun pääoman tuotto: ≥ 15 % (tämän Dun & Bradstreet laskee poikkeavasti päättyvän kauden luvuista) 
  • Quick-ratio: ≥ 0,5 

Yrityksen tunnuslukujen tulee samanaikaisesti olla paremmat tai ainakin samansuuruiset raja-arvojen kanssa.  AAA-luottoluokitus siis edellyttää kaikkien rajojen yhdenaikaisen ylittymisen. 

AAA-luottoluokitus ei vain ole pelkästään kiinni vaadituista raja-arvoista. Luokitukseen vaikuttaa joskus luokitusta alentavasti myös yrityksen tausta, kuten vastuuhenkilöt ja emoyhtiö. Arvioinnissa on mukana myös yrityksen maksutapatiedot, kuten maksuhäiriöt, perintätoimenpiteet sekä Dun & Bradstreetin yhteistyökumppaneilta kerätyt maksutapakokemukset. Esimerkiksi perintätoimenpiteitä ei ole saanut kohdistua yritykseen kuuden kuukauden sisällä. Lue lisää AAA-luottoluokan rajoista Dun & Bradstreetin sivuilta. 

Asunnon ostajan kannattaa arvioida rakennuttajan taloustilanne asuntoa ostaessa

Luottoluokitus arvioidaan vuosittain uusimmilla tilinpäätösluvuilla. Yrityksen tilanne voi siis muuttua olennaisesti tilikauden aikana sen näkymättä luottoluokituksessa. Me Olaksella pyrimme saamaan tilinpäätöksen valmiiksi mahdollisimman pian (vuosittainen helmikuussa), jotta asiakkaillemme olisi ajantasainen tieto luvuistamme. Esittelemme mielellämme tuleville asiakkaillemme viimeisimmän tilinpäätöksen sekä myös väliraportin talousluvuistamme päätöksenteon tueksi. Näin asiakas voi luottaa, että kykenemme toteuttamaan rakennushankkeemme loppuun saakka ongelmitta ja että kannamme rakentamisajan jälkeisen vastuumme. 

AAA-luottoluokituksemme kertoo, että taloudellinen tilanteemme on vahva ja vakaa. Olemme AAA-luottoluokituksestamme ylpeitä, sillä siinä missä monen kilpailijan myynti on ollut vaikeuksissa haastavassa markkinatilanteessa, meillä Olaksella tilanne on päinvastainen. Olemme perustamisestamme vuodesta 2017 asti kasvaneet hallitusti yhdeksi pääkaupunkiseudun johtavista pientalokotien rakentajista. Kuulumme talousluvuiltamme toimialamme vahvimpiin yrityksiin ja ylitimme vuoden 2023 kasvutavoitteemme kasvattaen liikevaihtoamme 25 % 17,7 miljoonaan euroon.  AAA-luottoluokitus on todiste siitä, että meiltä voit ostaa asunnon levollisin mielin. 

Lue lisää vahvasta kasvustamme täältä tai Kauppalehden artikkelista.  

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lisää blogista: