Blogi

Asunnonostaja, varmista että rakennusliikkeen talous on kunnossa

Asunnonostaja

Vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla meni konkurssiin noin 300 rakennusliikettä, joista reilut sata asuntorakentajia. Myymättä jääneet asunnot ovat jättäneet ison ja yhä kasvavan loven monen rakennusliikkeen kassaan ja kulujen jatkaessa juoksemistaan, edessä voi olla maksuvaikeuksia, yrityssaneerauksia ja lisää konkursseja. Asunnonostajan onkin järkevää perehtyä rakennusliikkeen talouteen ennen ostopäätöstä, sillä pahimmillaan jo maksetuille kauppahintaerille ei saa täyttä vastinetta rakentajan ajautuessa maksuvaikeuksiin tai pahimmillaan konkurssiin.

Esittelemme muutamia talouslukuja, joihin ostovaiheessa kannattaa perehtyä. Tiedot löytyvät rakennusliikkeen tilinpäätöksestä, mutta jos tilikauden päättymisestä on jo useita kuukausia, on hyvä pyytää myyjältä tuoreempia tietoja:

1. Rahat ja pankkisaamiset: tämän on oltava riittävän suuri, jotta yhtiöllä on kyky toimia eteen tulevissa yllättävissä tilanteissa. Erityisesti tämän hetken markkinatilanteessa, missä asuntokauppa käy heikommin, heikon kassan omaavilla yhtiöllä voi olla hankaluuksia selvitä laskuista ja velvoitteistaan. Rahavarojen olisi hyvä olla useita prosentteja yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta.Olas Groupilla on kassassa tällä hetkellä noin miljoona euroa, mikä mahdollistaa hankkeiden edistämisen ja liiketoiminnan jatkamisen jopa vuodeksi eteenpäin ilman yhtään uutta asuntokauppaa. Kauppa on kuitenkin käynyt hyvin huhti-kesäkuun oltua vahvin vuosineljännes yhtiön historiassa yhdeksällätoista asunnolla.Ennen jokaisen uuden rakennushankkeen aloittamista Olaksella varmistetaan, että sillä on riittävä kassavirta hankkeen läpiviemiseksi loppuun asti. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat yhteiset kaupantekotilaisuudet ensimmäisille asunnonostajille, jolloin varmistetaan riittävä ostajien määrä ennen kohteen rakentamisen aloittamista.

2. Tilikauden tulos kertoo toiminnan kannattavuudesta. Ostajan etu on, että yhtiö tekee tulosta. Näin asiakas voi olla luottavaisempi, että yhtiö pystyy rakentamaan kohteen loppuun ja pystyy kantamaan rakentamisen jälkeiset vastuunsa. Olas teki viime tilikaudella kiitettävän noin 10 % liiketuloksen ja ennustaa vuodelle 2023 samaa liiketulosprosenttia.

3. Liikevaihdon määrä ja sen kehitys verrattuna aiempiin tilikausiin kertoo osaltaan, kuinka vakaasti yhtiötä johdetaan. Liian kova riskinotto ja kasvu voivat kostautua heikkona aikana, jos asuntoja jää myymättä ja kassa kuivuu. Tuloksentekokyvyn säilyttäminen myös jatkossa on hyvä mittari sille, onko kasvu ollut kestävällä pohjalla. Olas on kasvattanut liikevaihtoaan joka vuosi kannattavasti ja ennustaa saman tahdin jatkuvan myös tänä vuonna liikevaihtoennusteen ollessa vähintään 17 miljoonaa euroa. Tammi-kesäkuussa 2023 liikevaihto kasvoi noin 22% viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

4. Luottoluokituksella arvioidaan yhtiön maksukykyä nyt ja tulevaisuudessa. Luottoluokituksen voi tarkistaa maksua vastaan esimerkiksi Bisnoden sivuilta. Bisnode on arvioinut Olaksen luottoluokaksi parhaan mahdollisen eli AAA.

Yhtiömme nimi Olas tarkoittaa suksen pohjassa olevaa suuntavakautta tuovaa uraa. Tämän nimen mukaisesti jatkamme vakaata etenemistä kannattavasti kohti 100 miljoonan euron liikevaihtoa tulevina vuosina tekemällä huolellista työtä jokaisen rakennushankkeen kohdalla. Jos olet kiinnostunut asunnon ostamisesta Olakselta, esittelemme sinulle mielellämme yhtiötä ja sen ajantasaisia talouslukuja, jotta voit tehdä ostopäätöksen luottavaisella mielellä.

Olas – maalämpökoteja pohjoisen puusta

Markus Alitalo. Toimitusjohtaja yrityksessä Olas Group.

Markus Alitalo
toimitusjohtaja
Olas Group Oy

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lisää blogista: