Blogi

Euriborin ja asuntolainan korkojen lasku ennakoi perheasuntojen kysynnän kasvua  

Euribor on Euroopan rahamarkkinoiden viitekorko, joka määritetään Euroopan pankkijärjestelmän keskuspankkien antamien tarjousten perusteella. Tämä korko heijastaa pankkien välistä asuntolainanantoa ja vaikuttaa yleiseen korkotasoon. Useasti asuntolainojen korot sidotaan Euribor-korkoon, minkä vuoksi sen muutokset vaikuttavat herkästi asuntolainojen korkoihin. Euriborin 12kk variantti tarkoittaa 12 kuukauden korkoa ja se on yleisin käytetty korko asuntolainoissa. Euriborin muutokset heijastuvat tänä vuonna positiivisesti asuntolainoihin, sillä joidenkin asuntovelallisten velanhoitokustannukset laskevat Danske Bankin henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaavan johtajan Sari Takalan arvion mukaan maaliskuun loppuun mennessä. 

Asuntolainan korkojen lasku ennakoi perheasuntojen kysynnän kasvua

Euribor 12 kk on laskenut viimeisen reilun kolmen kuukauden aikana n. 0,6 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa 300 000 euron lainassa 150 € säästöä kuukaudessa ja 1800 € säästöä vuodessa. Talouselämä uutisoikin Suomen inflaation olevan enää pääasiassa korkoja Euriborin laskiessa joulukuun 2023 lopussa tasolle 3,513 %. Sp-Kotien toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen uskovat käytettyjen asuntojen hintojen lähtevän kasvuun vuonna 2024 ja kauppamäärien nousevan 15 % vuoteen 2023 verrattuna. Kotitalouksien taloustilanne helpottuu reaalitulojen parantuessa vuoden 2024 palkkojen noustessa verrattuna edellisvuoden palkkoihin ja kulujen laskiessa uutisoi puolestaan Kauppalehti.   

Perheasuntojen vaje kasvaa tänäkin vuonna

Euriborin lasku alentaa asuntolainojen korkoja, mikä tekee asuntolainan ottamisesta houkuttelevampaa. Alhaisemmat lainakorot puolestaan lisäävät perheasuntojen kysyntää, sillä lainanottajat ovat motivoituneempia ostamaan uuden asunnon. 

Vuonna 2023 asuntorakentamisen aloitusten määrä väheni rajusti. Perheasuntojen (omakoti-, rivi-, pari- tai erillistalo) tuotannossa on viime vuonna syntynyt Suomessa tuhansien asuntojen vaje, joka vain kasvaa tänä vuonna. Edellä mainittujen tietojen ja ennusteiden valossa me Olaksella uskomme, että vuonna 2024 tulemme näkemään perheasuntojen kysynnässä voimakasta kasvua.   

Euriborin tilannetta voit kätevästi seurata viestipalvelu X:n Euribor botin avulla.

 

Katso vapaat asuntomme>>

 

Vakavarainen Olas jatkaa vahvaa kasvuaan

Siinä missä monen kilpailijan myynti on hiipunut haastavassa markkinatilanteessa, meillä Olaksella asia on päinvastoin: kasvatimme vuonna 2023 liikevaihtoamme 25 prosentilla. Olaksen kasvun salaisuus on asiakaspalvelun avulla luotu asiakkaiden luottamus ja tarkkaan harkitut tonttihankinnat. Näillä olennaisilla kilpailueduilla Olas jatkaa kasvuaan ja sopeutuu markkinaolosuhteisiin. Lue lisää sivuiltamme tai Kauppalehden artikkelista! 

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lisää blogista: