Maalämpö
Maalämmön suosio pientalojen lämmönlähteenä on kasvussa samaan aikaan, kun suoran sähkölämmityksen ja öljylämmityksen suosio laskee. Kun rakennukseen asennetaan maalämpöjärjestelmä, silloin niin tilojen kuin käyttövedenkin lämmitys hoidetaan uusiutuvalla ja saasteettomalla lämpöenergialla.
Kyseisellä energiamuodolla on erinomainen hyötysuhde, eli se kuluttaa vähän sähköä ja voi säästää kodinomistajalle pitkän pennin. Syvennymme tässä tekstissä maalämmön kiistattomiin etuihin, mutta myös muutamiin haasteisiin, joita järjestelmän hankkimiseen voi liittyä.
Edut
Taloudellisuus: Maalämpö on taloudellinen energiamuoto, eli säästät selvää rahaa. Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen maalämpöön pudottaa kuukausittaisia lämmityskustannuksia noin 70%. Uusissa asunnoissa varsin yleinen lämmitysmuoto eli poistoilmalämpöpumppu on sekin suoraa sähkölämmitystä huomattavasti taloudellisempi ratkaisu. Silti maalämpökodin lämmityskustannukset ovat vielä noin 40% pienemmät kuin kodilla, joka lämpenee poistoilmalämpöpumpulla.
Maalämpö onkin yleisimmistä lämmitysratkaisuista selkeästi taloudellisin energiamuoto. Eri lämmitysmuotojen taloudellisuutta pääset helposti vertailemaan Motivan sivuilta löytyvällä pientalojen lämmitystapojen vertailulaskurilla.
Jälleenmyyntiarvo: Asunnonostajat arvostavat maalämpöä, joka nousi Kiinteistömaailman kiinteistönvälitysammattilaisille vuonna 2022 tekemässä kyselyssä omakotitalojen ja rivitalojen ehdottomaksi myyntivaltiksi. Tämä voi mahdollistaa asunnolle paremman kysynnän, paremman jälleenmyyntiarvon ja nopeammat kaupat.
Ympäristöystävällisyys: Maalämpö on maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa, joka on lähtöisin auringon lämpösäteilystä. Perinteiseen öljy- tai sähkölämmitykseen verrattuna maalämmön aiheuttamat hiilidioksidi- eli CO2-päästöt jäävät alle puoleen.
Meillä Suomessa kotitalouksien energiankulutuksesta noin kaksi kolmannesta kuluu tilojen lämmitykseen. Maalämpö onkin erinomainen tapa säästää energiaa ja pienentää oman elämäntapansa ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.
Mukavuus: Maalämpöjärjestelmä toimii yleensä itsestään ongelmitta, tarjoten huolettoman ja tasalaatuisen lämmityksen ympäri vuoden. Polttoainetta ei tarvitse varastoida lainkaan, mikä on olennainen ero esimerkiksi pelletteihin, öljyyn tai puuhun verrattuna. Maa on maalämmön valtava varastotila.
Joustavuus: Maalämpö voidaan helposti yhdistää muihin lämmönlähteisiin, kuten aurinkoenergiaan. Voit siis tehdä ratkaisuja, jotka entisestään säästävät eurojasi ja ympäristöä ja palvelevat juuri sinun tarpeitasi.
Haasteet
Suuri sijoitus: Maalämpöjärjestelmän alkuinvestointi on suurempi kuin muilla yleisimmillä lämmitysmuodoilla, eli rahoitusta tarvitsee järjestellä hieman enemmän. Kertasijoitus maalämpöjärjestelmään alentaa kuitenkin pysyvästi lämmityskustannuksiasi.
Maalämpöjärjestelmä alkaa maksaa investointia takaisin heti ensimmäisestä päivästä alkaen pienempinä lämmityskustannuksina, mikä taas auttaa maksamaan vaikkapa isomman pankkilainan pois.
Maaperän poraus tai maapiirin tarvitsema tila: Maalämpöjärjestelmän asentaminen edellyttää maaperän porausta rakennuksen lämmöntarpeesta riippuen jopa satoja metrejä syvälle peruskallioon tai vaihtoehtoisesti. maapiirin kaivamista pintamaahan.
Joissain tapauksissa maalämpökaivon poraus voi olla kielletty esimerkiksi pohjavesien vuoksi, jolloin kaivon poraus ei ole vaihtoehto. Pintamaahan kaivettava maapiiri taas tarvitsee paljon vapaata tonttimaata, jolloin se ei usein tule kysymykseen tiiviisti rakennetuilla alueilla. Ellei maalämpö ole näistä syistä vaihtoehto, silloin täytyy valita joku toinen, mahdollisimman hyvä ratkaisu. Tällainen voi olla esimerkiksi poistoilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit.
Luvan tarve: maalämpöjärjestelmälle täytyy aina hankkia rakennuslupa. Uudiskohteisiin se hankitaan tyypillisesti samaan aikaan kuin rakennuksillekin, mutta luvan voi hakea vanhemmalle talolle, vaikka vuosikymmentenkin päästä. Lupaviranomaiset arvioivat, mahdollistaako kyseisen alueen rakennuskaava maalämpöratkaisun ja ovatko suunnitelmat toteuttamiskelpoisia.
Yhteenveto
Maalämpö tarjoaa kodin omistajalle monia etuja, kuten taloudellisuutta, ympäristöystävällisyyttä ja mukavuutta. Haasteita voi tulla lähinnä suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, sillä maalämpöjärjestelmää ei ole aina mahdollista rakentaa.
Olas valitsee rakentamiensa asuntojen lämmitysmuodoksi aina mahdollisuuksien mukaan maalämmön.
Katso vapaana olevat maalämpökodit pääkaupunkiseudulla täältä.