Moniin ihmisiin vetoaa ajatus omasta tontista, olipa tontti unelmakodin rakentamiseen tarkoitettu, vuosikymmenet kotitalon tonttina palvellut tai sijoitusmahdollisuus. Mutta entä sitten, kun tontti on ajanut tarkoituksensa ja on aika siirtyä eteenpäin? Miten saada tontti myytyä? Tämä artikkeli tarjoaa nopeat vinkit tontin myyntiin ja antaa käytännönläheisiä neuvoja, miten onnistut tontin myynnissä.
Nämä seitsemän asiaa tulee vähintään tehdä ennen tontin myyntiä
- Tarkista ensimmäiseksi tontin asemakaava esimerkiksi Helsingin kaupungin asemakaavapalvelusta tai Espoon kaupungin asemakaavapalvelusta. Selvitä, onko tontilla kuinka paljon rakennusoikeutta ja mahdollista lisärakennusoikeutta. On hyvä ymmärtää, että lisärakennusoikeus ei tarkoita asuntokaupan myytäviä neliöitä, vaikka ne voidaankin parhaassa tapauksessa hyöty käyttää vaikkapa varastotilaksi. Lisärakennusoikeuden käytöstä päättää tapauskohtaisesti rakennusviranomainen. Lukemalla asemakaavan saat tietoosi, onko tontilla rakentamista ohjaavia tai rajoittavia määräyksiä, esimerkiksi kerrosmäärä, rakennettavien rakennusten lukumäärä tai ulkoseinien väritys. Tontin hintaan vaikuttaa suuresti myös se, kuinka monta asuntoa tontille voi rakentaa.
- Rakennusoikeuden neliömetrimäärä ei myöskään tarkoita myytävien neliöiden määrää. Rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana ja myytävä ala puolestaan huoneistoalana. Huoneistoalalla tarkoitetaan asuinalaa eli ulkoseinien sisäpuolta. Kerrosala on puolestaan koko rakennuksen pinta-ala ulkoseinien ulkopintaa myöten. Kerrosalaa tarvitaan määrittämään, mahtuuko talo tontin rakennusoikeuteen. Kerrosalalla ja sitä vastaavalla huoneistoalalla on suuri kokoero, sillä huoneistoala on noin 85 % kerrosalasta. Jos tontilla on siis esimerkiksi 300 m² rakennusoikeutta, tontille voitaisiin rakentaa talo, jossa on arviolta 255 m² myytäviä neliöitä.
- Selvitä tonttisi koko ja kiinteistötunnus
- Ota selvää, onko myytävä kiinteistösi tontti- vai tilamuodossa. Tilamuodossa oleva kiinteistö pitää muodostaa tontiksi, jonka jälkeen sille voidaan rakentaa. Jos tontti on tilamuodossa, silloin täytyy hakea tilan muuttamista tontiksi kaupungilta. Tyypillisesti tontin pinta-ala pienenee jonkin verran muutosprosessissa.
- Tilaa kiinteistörekisteriote ja -todistus Maanmittauslaitokselta
- Tilaa rasitustodistus Maanmittauslaitokselta
- Tilaa lainhuutotodistus Maanmittauslaitokselta
- Tilaa johtokartta, esimerkiksi Helsingin kaupungilta sen voi tilata täältä
Selvitä nämä asiat ennen tontin myyntiä
Nämä seitsemän asiaa olisi myös hyvä selvittää ennen tontin myyntiä
- Arvioi tontin mikrosijainti. Jo alueen sisällä voi olla yllättävän paljon eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat tontin lopulliseen hintaan, kuten ilmansuunnat, näkymät, äänentaso ja naapuritalot. Lue lisää mikrosijainnin merkityksestä blogistamme.
- Arvioi uusien asuntojen hintataso tonttisi alueella. Tontin hinnan reunaehdot voi päätellä alueen uusien asuntojen hintojen perusteella. Tontin hinta täytyy olla hintatasolla, jolla tontille on järkevä rakentaa. Ei kannata keskittyä liikaa siihen, mihin hintaan esimerkiksi kilometrin päässä sijaitseva tontti on myyty, sillä sen mikrosijainti ja maaperä voi olla täysin erilainen omaan tonttiin verrattuna. On myös hyvä muistaa, että tontteja on ostettu viime vuosien aikana rakennuttajille kestämättömillä hinnoilla, sillä asuntojen hinnat ovat laskeneet suhteellisesti enemmän tonttien hintoihin verrattuna.
- Selvitä maaperän koostumus esimerkiksi Helsingin kaupungin asemakaavapalvelusta tai Espoon kaupungin asemakaavapalvelusta. Maaperä vaikuttaa rakennuskustannuksiin ja näin välillisesti myös tontin arvoon. Mitä enemmän maaperää joudutaan käsittelemään, sitä enemmän rakennuskustannukset nousevat. Lue lisää tontin maaperän merkityksestä blogistamme.
- Arvioi tonttisi ominaisuudet tulevien rakennushankkeiden kannalta. Mitä enemmän ymmärrät tontista ja hinnanmuodostukseen liittyvistä asioista, sitä realistisemman hintahaarukan tontillesi voit muodostaa ja arvioida, minkä hinnan voisit mahdollisesti saada. Maaperän lisäksi on hyvä ymmärtää tontin muodon sekä rinteisyyden vaikutus tontin käyttökelpoisuuteen. Lue lisää tontin ominaisuuksien merkityksestä blogistamme.
- Selvitä asemakaavasta, ettei tontilla ole voimassa olevaa rakennuskieltoa. Tässä auttaa myös esimerkiksi Helsingin rakennusvalvonta tai Espoon rakennusvalvonta. On hyvä huomioida, että rakennuslupien käytännöissä voi olla suuria eroja eri kaupunkien sekä kaupungin sisällä eri alueiden välillä
- Kirjaa kaikki kulut, kuten asiakirjakulut, välityskulut sekä mahdollisesti ilmoitus- ja markkinointikulut. Kulut voivat osoittautua vähennyskelpoisiksi, jos joudut maksamaan myyntivoittoveroa.
- On usein hyödyllistä laatia esisopimus. Esisopimusta käytetään paljon tonttimyynnissä, sillä sen avulla sekä myyjälle että ostajalle on selkeää, miten kaupantekoprosessi etenee. Esisopimuksessa on hyvä sopia tarkat päivämäärät ja molemmin puolin sovitut vastuut sekä velvoitteet. Ei kannata solmia esisopimuksia, missä ei ole selkeästi sovittu minkäänlaisia velvoitteita. On hyvä kuitenkin huomioida, että jos esisopimukseen on kirjattu sitovia päivämääriä ja ehtoja, siinä voi olla myös sopimussakkoja.
Helpoiten selvität tonttisi sopivuuden meille ottamalla yhteyttä tonttihankintaamme, Aapo Klasila, puh. 0405416518 , aapo.klasila@olas.fi Lue lisää tonttihankinnastamme!
Miten me voimme auttaa?
Menestyksekkään tonttikaupan olennainen edellytys on yhteisymmärrys myyjän ja ostajan välillä. Me Olaksella pyrimmekin tekemään tontin myynnin mahdollisimman hyvin ymmärrettäväksi. Keskustelemme tontin myyjän kanssa tarvittavat asiat avoimesti ja selkeästi. Kanssamme kauppoja tehdessä hoidamme suurimman osan vaadittavista paperitöistä sinun puolestasi. Tämän vuoksi tontin myyminen voikin olla huomattavasti vaivattomampaa, jos myyt suoraan meidän kaltaisellemme kokeneelle rakennuttajalle. Lue lisää tonttihankinnastamme!
Meillä Olaksella on kymmenten hankkeiden kokemus siitä, miten tonttien neliöt saadaan realistisesti hyödynnettyä. Meille eivät myöskään purettavat rakennukset ole este. Tämän lisäksi tontin myyjälle on meillä usein mahdollisuus ostaa uusi koti tontille rakennettavasta uudiskohteesta. Olemme vakavarainen toimija ja meidän kanssamme voit tehdä kauppaa levollisin mielin. Ota yhteyttä: Aapo Klasila, puh. 0405416518 , aapo.klasila@olas.fi
Olaksen tonttihankinta lukuina
Olaksella neljänneksen kasvu ja miljoonatulos
Rakennamme maalämpökoteja pohjoisen puusta pääkaupunkiseudun halutuimmille paikoille. Olemme perustamisestamme vuodesta 2017 asti kasvaneet hallitusti yhdeksi pääkaupunkiseudun johtavista pientalokotien rakentajista. Kuulumme talousluvuiltamme toimialamme vahvimpiin yrityksiin. Ylitimme vuoden 2023 kasvutavoitteemme kasvattaen liikevaihtoamme 25 % 17,7 miljoonaan euroon. Luottoluokituksemme on paras mahdollinen, AAA (Dun & Bradstreet). Lue lisää vahvasta kasvustamme blogistamme tai Kauppalehden artikkelista.
Kasvumme salaisuus on laadukkaan asiakaspalvelun avulla luotu asiakkaiden luottamus ja tarkkaan harkitut tonttihankinnat. Niiden avulla jatkamme kannattavaa toimintaamme ja vahvaa kasvuamme.