Blogi

Miten ostetaan asunto? 11 askelta omaan kotiin

Miten ostetaan asunto?

Asunnon osto on merkittävä päätös. Siksi ennen kauppapaperien allekirjoittamista on hyvä pohtia valintaa useista eri näkökulmista. Listasimme artikkeliin muutamia asioita, joita kannattaa asuntokaupoilla harkita. Lue alta parhaat vinkit asunnon sijaintiin, pohjaratkaisuun, kaavoitukseen, varusteluun ja tulevaisuuden asuntomarkkinoihin liittyen.

Selvitä asumisbudjettisi

Kiinnostaako oman asunnon ostaminen? Hienoa! Ensimmäinen askel kohti onnistuneita asuntokauppoja on määrittää oma budjettisi ja selvittää, kuinka paljon voit kuukaudessa käyttää asuinmenoihin. Toisin sanoen, mitä ottaa huomioon asuntoja ostaessa oman talouden näkökulmasta?

Yleensä asiantuntijat suosittelevat varaamaan lainalyhennyksille ja vastikkeille noin kolmanneksen omasta kuukausibudjetista. Kun olet selvittänyt summan, pankkien lainalaskurien avulla voit selvittää, minkä kokoisen lainan voisit mahdollisesti saada.

Suojaudu korkojen nousulta

Mietityttääkö korkojen nousu? Asuntolainan korkojen mahdollisilta vaikutuksilta omaan talouteen voi suojautua monin eri keinoin.
Pankit tarjoavat muun muassa erilaisia maksullisia korkosuojapalveluita, joiden avulla voit määrittää maksimikoron lainallesi tai osalle sitä. ASP-säästäjät saavat valtiolta ilmaisen korkotuen tietyin ehdoin.
Toinen tapa pitää asuntolainan kuukausikustannukset kurissa on valita asuntolainan lyhennystavaksi tasaerälyhennys. Tasaerälyhennyslainan kuukausierä pysyy sentilleen samana kuukaudesta toiseen, korkojen noususta ja laskusta riippumatta. Sen sijaan laina-aika vain pitenee ja lyhenee korkojen eläessä omaa elämäänsä.

Huomioi asunnon sijainti ja liikenneyhteydet

Sijainti on yksi tunnetusti yksi tärkeimmistä tekijöistä asunnon ostossa. Mitä kannattaa ottaa huomioon sijaintia valitessa?

Kiinnostavan asunnon löydettyäsi varmista, että sieltä on järkevät yhteydet työpaikallesi, kouluun ja päiväkotiin sekä päivittäisiin palveluihin. On hyvä huomioida myös tulevaisuuden muutokset – jos vaihdat työpaikkaa tai lapset lähtevät jatko-opintoihin.
Olaksen uudiskohteet rakennetaan rauhallisille ja luonnonläheisille sijainneille, joista on kätevät liikenneyhteydet ympäri pääkaupunkiseutua. Monissa kohteissamme kulkuyhteydet ovat koko ajan paranemassa, kun pääkaupunkiseudun isot ratikkahankkeet valmistuvat.

Selvitä läheltä löytyvät palvelut

Lähellä olevat palvelut ovat asumismukavuuden kannalta erittäin tärkeitä. Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoja ostaessa lähipalvelujen suhteen?
Selvitä kiinnostavan alueen lähellä olevien palvelujen saatavuus. Onko lähellä kauppoja, julkisia palveluita, leikkipuistoja tai urheilumahdollisuuksia? Pääseekö kauppaan kävellen tai pyörällä, vai tarvitaanko siihen autoa? Löytyykö ulkoilureittejä tai muita harrastusmahdollisuuksia? Missä sijaitsevat lähimmät, isommat ostoskeskukset ja miten niihin pääsee?

Olaksen uudiskohteiden luonnonläheisen sijainnin ansiosta ulkoilumahdollisuudet ovat kohteidemme lähistöllä aina erinomaiset. Lähikauppaan on kävelymatka, samoin leikkipuistoon ja moniin kunnallisiin palveluihin. Isompi ostoskeskuskin löytyy useimmiten vain muutaman minuutin ajomatkan päästä. Tarkan palvelulistauksen löydät kunkin kohteen myyntimateriaaleista.

Varmista että rakennusliikkeen talous on kunnossa

Vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla meni konkurssiin noin 300 rakennusliikettä, joista reilut sata asuntorakentajia. Myymättä jääneet asunnot ovat jättäneet ison ja yhä kasvavan loven monen rakennusliikkeen kassaan ja kulujen jatkaessa juoksemistaan, edessä voi olla maksuvaikeuksia, yrityssaneerauksia ja lisää konkursseja. Asunnonostajan onkin järkevää perehtyä rakennusliikkeen talouteen ennen ostopäätöstä, sillä pahimmillaan jo maksetuille kauppahintaerille ei saa täyttä vastinetta rakentajan ajautuessa maksuvaikeuksiin tai pahimmillaan konkurssiin.
Esittelemme muutamia talouslukuja, joihin ostovaiheessa kannattaa perehtyä. Tiedot löytyvät rakennusliikkeen tilinpäätöksestä, mutta jos tilikauden päättymisestä on jo useita kuukausia, on hyvä pyytää myyjältä tuoreempia tietoja:

  1. Rahat ja pankkisaamiset: tämän on oltava riittävän suuri, jotta yhtiöllä on kyky toimia eteen tulevissa yllättävissä tilanteissa. Erityisesti tämän hetken markkinatilanteessa, missä asuntokauppa käy heikommin, heikon kassan omaavilla yhtiöllä voi olla hankaluuksia selvitä laskuista ja velvoitteistaan. Rahavarojen olisi hyvä olla useita prosentteja yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta.
  2. Olas Groupilla on kassassa tällä hetkellä noin miljoona euroa, mikä mahdollistaa hankkeiden edistämisen ja liiketoiminnan jatkamisen jopa vuodeksi eteenpäin ilman yhtään uutta asuntokauppaa. Kauppa on kuitenkin käynyt hyvin huhti-kesäkuun oltua vahvin vuosineljännes yhtiön historiassa yhdeksällätoista asunnolla.
    Ennen jokaisen uuden rakennushankkeen aloittamista Olaksella varmistetaan, että sillä on riittävä kassavirta hankkeen läpiviemiseksi loppuun asti. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat yhteiset kaupantekotilaisuudet ensimmäisille asunnonostajille, jolloin varmistetaan riittävä ostajien määrä ennen kohteen rakentamisen aloittamista
  3. Tilikauden tulos kertoo toiminnan kannattavuudesta. Ostajan etu on, että yhtiö tekee tulosta. Näin asiakas voi olla luottavaisempi, että yhtiö pystyy rakentamaan kohteen loppuun ja pystyy kantamaan rakentamisen jälkeiset vastuunsa. Olas teki viime tilikaudella kiitettävän noin 10 % liiketuloksen ja ennustaa vuodelle 2023 samaa liiketulosprosenttia.
  4. Liikevaihdon määrä ja sen kehitys verrattuna aiempiin tilikausiin kertoo osaltaan, kuinka vakaasti yhtiötä johdetaan. Liian kova riskinotto ja kasvu voivat kostautua heikkona aikana, jos asuntoja jää myymättä ja kassa kuivuu. Tuloksentekokyvyn säilyttäminen myös jatkossa on hyvä mittari sille, onko kasvu ollut kestävällä pohjalla. Olas on kasvattanut liikevaihtoaan joka vuosi kannattavasti ja ennustaa saman tahdin jatkuvan myös tänä vuonna liikevaihtoennusteen ollessa vähintään 17 miljoonaa euroa. Tammi-kesäkuussa 2023 liikevaihto kasvoi noin 22% viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tutki kaupungin kaavoitus- ja kehitysnäkymiä

Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoja ostaessa kaavoituksen ja alueen kehitysnäkymien suhteen?
Ennen kauppapaperien allekirjoittamista on myös fiksua selvittää kaupungin kaavoitussuunnitelmat ja tulevat kehityshankkeet alueella. Ne löytyvät vaivattomasti kaupungin omilta kaavoitussivuilta. Tulevia hankkeita tutkimalla voit varmistaa, että kaupungin suunnitelmat ovat linjassa omien tarpeidesi ja odotustesi kanssa.

Olaksen uudisasunnot rakennetaan pääosin valmiille alueille, joille ei ole tulossa laajamittaista uudisrakentamista. Pääkaupunkiseudun raidehankkeiden ansiosta julkisen liikenteen yhteydet ovat monilla alueilla joko juuri parantuneet tai parantumassa merkittävästi tulevina vuosina. Tiedossa on siis rauhallista asumista – mutta toisaalta myös uusien raitiolinjojen läheisyydessä sijaitseville asuinalueille pitkän tähtäimen suotuisia kehitysnäkymiä.

Järkevä ja tehokas pohjaratkaisu juuri sinun tarpeisiisi

Mihin kaikkeen kiinnittää huomiota asuntoesitteitä tutkiessa ja mitä kannattaa huomioida asuntoesittelyssä? Asunnon pohjaratkaisuun kannattaa tutustua tarkkaan, sillä lopulta juuri sillä on suurin merkitys asunnon toimivuuteen. Onko pohjaratkaisu avarasti ja tehokkaasti suunniteltu, vai onko asuntoon jätetty kalliita hukkaneliöitä? Kuinka valoisa pohjaratkaisu on?

Olas-asuntojen pohjaratkaisut on suunniteltu esimerkillisen tehokkaasti ja taidokkaasti. Modernit ja avarat asuntopohjat mahdollistavat yhteisen viihtymisen sekä sisällä että ulkona. Makuuhuoneiden määrään pääsee tietyissä kohteissa itse vaikuttamaan. Puustellin eri malliset avokeittiöt on suunniteltu kohdekohtaisesti. Kohteistamme löytyy myös monikäyttöistä, lämmintä varastotilaa asunnon yhteydestä.

Valitse asuntoon tarpeellinen varustelu ja miellyttävät sisustusmateriaalit

Asunnon varustelu ja sisustusmateriaalit vaikuttavat asunnon toimivuuteen, viihtyisyyteen ja jälleenmyyntiarvoon. Olaksen kodeissa on vakiona maalämpö, mikä on nyt ja tulevaisuuden asuntomarkkinoilla suuri valtti. Huoneet ovat tavallista korkeampia ja ikkunapinnat suuria, mikä tekee asunnoista valoisia ja avaria.

Olaksen suunnittelupalvelun avulla voit muokata uudesta kodistasi oman näköisesi laadukkaan materiaalivalikoiman äärellä. Asuntoihimme kuuluu vakiona muun muassa ajaton ja kaunis parkettilattia, Puustellin keittiö sekä puusepäntyönä teetetty sauna. Valtavasta lisähintaisten vaihtoehtojen valikoimasta voit valita omaan kotiisi juuri oman makusi mukaiset materiaalit, kodinkoneet ja yksityiskohdat – kunhan varaat kotisi riittävän ajoissa!

Millaiset ovat tulevaisuuden näkymät?

Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoja ostaessa oman tulevaisuuden ja tulevaisuuden asuntomarkkinoiden näkökulmasta?
Ennen asunnon ostamista voi olla hyvä pohtia hetki pitkäaikaisia suunnitelmiasi ja tarpeitasi. Haaveiletko oman perheen perustamisesta, tai ovatko lapsesi lähivuosina lentämässä pesästä? Jos perhekokosi on mahdollisesti muuttumassa tulevina vuosina, tiedustele Olaksen huoneluvultaan muunneltavia asuntoja.
Oletko kenties myymässä kotiasi jonkun vuoden päästä? Olaksen kodit rakennetaan sijainneille, joilla asuntojen arvokehitysnäkymät ovat suotuisimmillaan. Myös Olas-kotien energiatehokkuus ja maalämpö ovat tulevien vuosien asuntomarkkinoilla isoja valtteja.

Tunnetko jo Olaksen maalämpökodit?

Tässä artikkelissa kerroimme, mitä tulisi mielestämme ottaa huomioon asuntoja ostaessa. Kerroimme myös Olas-kotien myyntivalteista, jotta osaisit vaatia uudelta kodiltasi parasta.
Tiesitkö, että lähes kaikki Olaksen asiakkaat suosittelisivat kotejamme muillekin? Liity sinäkin tyytyväisten kodinomistajien joukkoon! Matka alkaa Olaksen myytävien asuntojen listauksesta. Lämpimästi tervetuloa!

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lisää blogista: