Maalämpö

Olas hires MGL8015 2

Maalämpö on ekologinen ja edullinen

Maalämpö on kuin luonnon oma halaus talosi lämmitykselle. Maalämpö on uusiutuvaa, maaperään varastoitunutta auringon lämpöenergiaa. Sähköä tarvitaan ainoastaan siihen, että maalämpöpumppu siirtää lämmön maaperästä lämmitettävään huoneistoon. Maalämpö ei ainoastaan lämmitä taloa ja arvosta lompakkoasi, se myös hellii ympäristöä vähentämällä hiilijalanjälkeä.

Maalämmön tuoma säästö poistoilmalämpöpumppuun verrattuna on noin 40 % ja suoraan sähkölämmitykseen verrattuna noin 65 %*. Vuositasolla kustannushyöty voi olla lämmitysmuodosta ja sähkön hinnasta riippuen helposti jopa tuhansia euroja. Energiakustannuksia voi entisestään pienentää lisähinnasta aurinkopaneeleilla, sillä huoneistoilla on aurinkopaneelivaraukset.

*Lähde: Motivan pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri. 90m2 pientalo, 3 asukasta, kulutus 11640 kWh/a.

Maalämmön taloudelliset edut

Taloudellisuus: Maalämpö on yleisimmistä lämmitysratkaisuista selkeästi taloudellisin energiamuoto.  Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen maalämpöön pudottaa kuukausittaisia lämmityskustannuksia noin 70%. Uusissa asunnoissa varsin yleinen lämmitysmuoto eli poistoilmalämpöpumppu on sekin suoraa sähkölämmitystä huomattavasti taloudellisempi ratkaisu. Silti maalämpökodin lämmityskustannukset ovat poistoilmalämpöpumppuunkin verrattuna noin 40% pienemmät. Maalämpö voi helposti siis puolittaakin lämmityskulut. Eri lämmitysmuotojen taloudellisuutta pääset helposti vertailemaan Motivan sivuilta löytyvällä pientalojen lämmitystapojen vertailulaskurilla.

Jälleenmyyntiarvo: Asunnonostajat arvostavat maalämpöä, joka nousi Kiinteistömaailman kiinteistönvälitysammattilaisille vuonna 2022 tekemässä kyselyssä omakotitalojen ja rivitalojen ehdottomaksi myyntivaltiksi. Tämä voi mahdollistaa asunnolle paremman kysynnän, paremman jälleenmyyntiarvon ja nopeammat kaupat.

Olas maalämpö
Olas maalämpö

Maalämmön pitkän aikavälin edut

Ympäristöystävällisyys: Maalämpö on maaperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa, joka on lähtöisin auringon lämpösäteilystä. Perinteiseen öljy- tai sähkölämmitykseen verrattuna maalämmön aiheuttamat hiilidioksidi- eli CO2-päästöt jäävät alle puoleen.

Meillä Suomessa kotitalouksien energiankulutuksesta noin kaksi kolmannesta kuluu tilojen lämmitykseen. Maalämpö onkin erinomainen tapa säästää energiaa ja pienentää oman elämäntapansa ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.

Huoltovapaus: Maalämpöjärjestelmä on verrattain huoltovapaa verrattuna esimerkiksi öljylämmitykseen tai puulämmitykseen. Sen käyttöikä on pitkä, ja se vaatii vähemmän huoltoa ja huoltokustannuksia verrattuna perinteisempiin lämmitysjärjestelmiin. Maalämpöjärjestelmä toimii yleensä itsestään ongelmitta, tarjoten huolettoman ja tasalaatuisen lämmityksen ympäri vuoden, tarjoten korkean hyötysuhteen talvellakin. Polttoainetta ei tarvitse varastoida lainkaan, mikä on olennainen ero esimerkiksi pelletteihin, öljyyn tai puuhun verrattuna. Maa on maalämmön valtava varastotila.

Maalämmön haasteet

Suuri sijoitus: Maalämpöjärjestelmän alkuinvestointi on suurempi kuin muilla yleisimmillä lämmitysmuodoilla, eli rahoitusta tarvitsee järjestellä hieman enemmän. Kertasijoitus maalämpöjärjestelmään alentaa kuitenkin pysyvästi lämmityskustannuksiasi. Pääkaupunkiseudulla energiaremontti voi maksaa itsensä takaisin jo myyntihinnan nousuna. Maalämpöjärjestelmä alkaa maksaa investointia takaisin heti ensimmäisestä päivästä alkaen pienempinä lämmityskustannuksina, mikä taas auttaa maksamaan vaikkapa isomman pankkilainan pois.

 

Maaperän poraus tai maapiirin tarvitsema tila: Maalämpöjärjestelmän asentaminen edellyttää maaperän porausta rakennuksen lämmöntarpeesta riippuen jopa satoja metrejä syvälle peruskallioon. Vaihtoehtona on maapiirin kaivaminen pintamaahan. Joissain tapauksissa maalämpökaivon poraus voi olla kielletty esimerkiksi pohjavesien vuoksi, jolloin poraus ei ole vaihtoehto. Pintamaahan kaivettava maapiiri taas tarvitsee paljon vapaata tonttimaata, jolloin se ei usein tule kysymykseen tiiviisti rakennetuilla alueilla.

Olas maalämpö