Blogi

Etätyöskentelyä Espanjasta käsin

Kello on 7.00 herätyskellon hälyttäessä. Nousen, avaan verhot ja teen pikaiset aamutoimet. Valmistan hieman aamupalaa ja syön aamun hämärässä. Laitan vielä kahvin tippumaan. Odotellessa avaan työpisteen, joka tällä hetkellä sijaitsee Espanjan aurinkorannikolla. Työpiste on valmiudessa, aurinkokin näyttää jo nousevan – ei muutakun vielä kahvikuppi kouraan ja työpäivä voi alkaa.

Takana on kuukausi etätyökomennusta, ja tähän saakka kokemani perusteella etätyöt ja elämä Espanjassa ovat olleet erittäin toimiva yhdistelmä. Työskentelen Olaksella projektipäällikkönä, ja toimenkuvaani kuuluu rakennusprojektien läpivienti ja hallinta, aina suunnitteluvaiheesta valmiin asunnon luovuttamiseen. Olaksella aloittaessani en ajatellut tietenkään päätyväni Espanjaan töihin, mutta täällä ollaan.

Anton Kalliokoski - Etätyöskentelyä Espoanjasta käsin_ Olas Group Oy_katunäkymä

Käytännön järjestelyt ja valmistelut

Olen haaveillut aika ajoin siitä, että pääsisi joskus pidemmäksi jaksoksi ulkomaille. Keväällä 2023 heräsi ajatus, että tämänhetkinen elämäntilanne voisi sopia ajankohdaksi. Otinkin asian puheeksi työpaikalla, johon suhtauduttiin heti myötämielisesti ja kannustavasti.

Aloimme selvittelemään käytännön asioita, kuten mitä Espanjassa asuminen ja etätöiden tekeminen vaatii. Selvisi, että kahden kuukauden asuminen Espanjassa ei vaadi viisumeita tai muita lupia.

Laitoin vain Eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilaukseen ja vakuutukset tietenkin katsottiin kuntoon. Seuraavaksi olikin vuokra-asunnon etsintä, joka osoittautui yllättävän hankalaksi. Ei siksi, ettei asuntoa pysty Suomesta käsin hankkimaan, vaan sen vuoksi, että kysyntä Aurinkorannikon asunnoille on tänä päivänä valtava. Asunnon osalta pidin tärkeänä kriteerinä sitä, että tilaa olisi sen verran, että etätöitä on mukava tehdä. Kriteereitä vastaava asunto löytyi Riviera del Solista, Aurinkorannikolta. Pahakseni en myöskään pistänyt sitä, että golf -kentät kiersivät asunnon ympärillä. Enää oli asiat lentoja ja auton vuokrausta vaille hoidettu, ja nekin hoituivat sopivien löydyttyä helposti.

Anton Kalliokoski - Etätyöskentelyä Espoanjasta käsin_ Olas Group Oy_golfkenttä3

Etätyön arki Aurinkorannikolla

Projektipäällikkönä työskentelen luonnollisesti paljon tietokoneella, joten koen, ettei perustyönteko ole kovin paljoa muuttunut, sillä Espanjassa työskennellessä olen yhtä lailla tietokoneen äärellä ja puhelimen päässä, kuin Suomessakin toimistolla.

Palaverit ovat iso osa työtä, joten ne olen poikkeuksellisesti järjestänyt kaikki etänä Teamsilla.

Etukäteen jännitin vähän, että tulisiko etätöihin olemaan haastavampi keskittyä. Sanoisin kuitenkin kokemani perusteella, että tietyllä tavalla saan tehtyä työt jopa tehokkaammin, koska etänä työskennellessä tulee vähemmän keskeytyksiä verrattuna toimistolla työskentelyyn. Huonona puolena etätyössä on puolestaan se, että ns. hiljainen tieto jää kuulematta ja hyödyntämättä. Tavallisesti toimistolla tulee pidettyä kahvitaukoja ja vaihdeltua ajatuksia työkavereiden kesken.
Tämän vuoksi etätyössä on erityisen tärkeää olla itse aktiivinen työkavereiden ja kumppaneiden suuntaan, jotta pysyy perillä asioista.

Normaalisti työmaalla tulee käytyä tasaisin väliajoin, jotta pysyy ajan tasalla työmaan tilanteesta. Sitä en kuitenkaan ole pystynyt täältä käsin hoitamaan. Kaiken kaikkiaan voisin todeta, että projektipäällikkönä työskentely on mahdollista etänä ainakin muutaman kuukauden jaksoina. Espanja on kohteena siinä mielessä hyvä, että pidempään asuessa pystyisi tarvittaessa käymään välillä Suomessakin. Tällä kokemuksella voin ainakin suositella etätyöskentelyä niille, joilla työtehtävät eivät vaadi jatkuvaa läsnäoloa toimistolla tai työpaikalla.

Kello on 14.50 (15.50 suomen aikaa). Tarkistan vielä sähköpostin ja valmistelen seuraavaa työpäivää. Suljen tietokoneen ja syön päivällisen. Pakkaan kamat, vaihdan urheilukamat päälle ja otan tennismailan mukaan. Puolitoista tuntia tennistä toimii hyvänä palautteluna työpäivälle.

Anton Kalliokoski
Projektipäällikkö
Olas Group Oy
p. 040 746 6897
anton.kalliokoski@olas.fi
www.olas.fi

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lisää blogista: