Avokeittiöiden idea täyttää pian 100 vuotta – kyseessä ei ole siis uusi trendi. Itävaltalainen arkkitehti Margarete Schütte-Lihotzky suunnitteli vuonna 1926 “Frankfurtin keittiön”, joka toimi esikuvana avoimille keittiöratkaisuille. Margareten suunnittelupöydällä syntyi myös idea tehokolmiosta, jossa hellan, jääkaapin ja vesipisteen sijoittelu mahdollistaa tehokkaan työskentelyn. Avokeittiöiden suosio lähti lentoon Yhdysvalloissa 50-luvulla, kun perheet halusivat enemmän yhteisiä tiloja kotiinsa. Avokeittiöt mahdollistivat perhe-elämän yhdistämisen ruoanlaittoon, mikä sopi hyvin uuden aikakauden ihanteisiin.
Muokattavuus mahdollistaa asukkaiden tarpeisiin räätälöidyn keittiön
Olaksen maalämpökotien keittiöille ominaista on monipuolinen muokattavuus. Asuntojemme korkeat huonekorkeudet mahdollistavat joustavat keittiön kaapistoyhdistelmät. Jotkut kaipaavat ilmavuutta kaapistojen sijoitteluun, jolloin kaappien ja sisäkaton väliin jää hyvin tilaa. Toiset puolestaan haluavat kaapistot ulottumaan mahdollisimman ylös sisäkattoon saakka maksimoiden säilytystilan. Lieden saa joko saarekkeeseen tai niemekkeeseen. Useampi uunikaan ei avokeittiön suunnittelussa jää unelmaksi. Eikä unelmaa tarvitse toteuttaa kerralla, sillä avokeittiön muokattavuus tarkoittaa myös helppoa päivitettävyyttä.
Hyvä avokeittiö minimoi turhat askeleet. Keittiön tehokolmion tarkkaan pohdittu suunnittelu takaa sujuvan liikkumisen ja ajallisesti tehokkaan ruoanlaiton. Avokeittiön pystyy suunnittelemaan siten, ettei turhia harha-askeleita juuri tule. Avokeittiössä ei myöskään tarvitse kuskata ruokia ja astioita kaukana olevasta keittiöstä itse ruokailutilaan, vaan ruokapöytä on kätevän lähellä.
Avokeittiö tarjoaa monia etuja, mutta myös haasteita – ja hyvä asunnon sekä keittiön suunnittelu kukistaa nuo haasteet. Tilan avoimuus voi haitata henkilöitä, jotka haluavat kokata myös vieraiden läsnä ollessa, mutta eivät halua esitellä jokaista ruoanlaiton steppiä kaikille. Lisäksi avokeittiöissä ruoanlaiton jäljet voivat harmittaa niitä, jotka haluavat pitää kotinsa moitteettomassa kunnossa. Jos keittiön sotku mietityttää, apuna voi olla suurikokoinen tiskiallas, johon voi tilapäisesti nostaa likaiset astiat. 80 cm kokoinen tiskiallas on kooltaan jo niin mittava, että sinne mahtuu astia jos toinenkin. Tämän lisäksi avokeittiöiden muokattavuus mahdollistaa runsaan säilytystilan, joka helpottaa tavaroiden takaisinlaittoa.
Avokeittiön saarekkeeseen voi myös lisätä näköesteen, jolloin kokkailu ei ole kaikkien nähtävillä oleva show. Kalustetoimittajaltamme voi saada monenlaisia näköesteitä: taustalevy voi olla rakennettu esimerkiksi 40 cm korkea kivestä tai laatasta. Jo 20 cm korkuisella saarekkeen näköesteellä peittää yllättävän paljon.
Jos keittiön tuoksut mietityttävät, tarjoamme erilaisia liesituulettimia erilaisille kokeille: kokkailutapoihin voi sopia joko tasoliesituuletin, roikkuva liesituuletin tai integroitu malli. Maalämpökodeissamme olevat modernit ilmastoinnit ovat tämän lisäksi niin tehokkaita, että jos ennakoi mausteisen tuoksuvaa kokkaussessiota, voi laittaa ilmastoinnin tehostuksen päälle jo etukäteen, jolloin tuoksut eivät leviä.
Avokeittiö on yhdessäoloa
Avokeittiössä pystyy työskentelemään useampi ihminen, jolloin se ei enää ole yhden ihmisen valtakuntaa. Asunnoissamme keittiö on tila, jossa kaikki perheenjäsenet voivat osallistua ruoanlaittoon ja arjen askareisiin. Avokeittiön ansiosta ruokaa laittava henkilö voi valmistella ateriaa samalla kun esimerkiksi pitää silmällä lapsia, katsoo televisiota tai keskustelee vieraiden tai muun perheen kanssa.
Avokeittiön tarjoamat mahdollisuudet yhteisöllisyyteen ovat laajat. Kodin sydämenä toimiva avokeittiö luo olohuoneen kanssa tilan, jossa perhe ja ystävät voivat kokoontua ja jutella ilman ahtautumista pieneen tilaan. Tai että ruoan laittaja puolestaan on eristyksissä omassa huoneessaan. Kotiin tullessaan lapsi voi jäädä ruokapöydän ääreen tekemään läksyjä samalla kun vanhempi tai vanhemmat touhuavat avokeittiössä. Avokeittiön ollessa osa suurempaa tilaa voidaan yhdessä päivittää päivän kuulumiset.
Neliöiden käyttö on tehokasta avokeittiöissä
Avokeittiö on hyvä esimerkki siitä, miten kodin tiloja käytetään tehokkaasti nykyaikana. Seinillä rajattu umpinainen keittiö ei ole neliöiden kannalta yhtä tehokas ratkaisu kuin avokeittiö. Avokeittiön suunnittelussa korostuvatkin käytännöllisyys ja tehokkuus. Avokeittiö antaa mahdollisuuden muokata tilaa tarpeiden mukaan, millä voidaan tehostaa neliöiden hyötykäyttöä. Jotkut tarvitsevat sujuvaan arkeen isompaa keittiötä, jotkut hieman kompaktimpaa. Saarekkeen koko vaikuttaa myös asunnon neliöiden käyttöön, sillä saarekkeen koko vaihtelee asukkaiden tarpeiden mukaan. Saarekkeen voi jättää avokeittiöstä myös kokonaan pois.
Avokeittiö luo mahdollisuuden yhdessäoloon ja tehokkaaseen tilasuunnitteluun. Avokeittiö ei ainoastaan tarkoita tilan avoimuutta, vaan se edustaa myös yhdessäoloa, käytännöllisyyttä ja joustavuutta. Yhä useampi haluaa yhdistää keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen, jolloin huoneiden rajat hälvenevät ja tila muuntautuu monipuolisesti eri tarpeisiin.
Heräsikö kysyttävää Olaksen maalämpökotien avokeittiöistä tai materiaalivalinnoista? Ota yhteyttä asiakaspalveluvastaavaamme Hannamari Peltomaahan, puh. 044 970 0851
hannamari.peltomaa@olas.fi